Vloga cinka v telesu
Avtor: inforia
6 Apr, 2021
Kategorija: Blog

Cink je esencialni mineral, ki je pomemben pri rasti in razvoju, prav tako igra pomembno vlogo v našem imunskem sistemu ter pri sintezi DNA. Naše telo ga ne more proizvajati samo, vanj ga moramo vnesti s hrano ali s prehranskimi dopolnili. Prisoten je v vseh celicah in sodeluje pri številnih fizioloških funkcijah telesa, kot so pravilna rast in razvoj organizma, celjenje ran, pravilen razvoj in rast kosti, krepitev imunskega sistema in podpiranje zdravja reproduktivnega sistema. Zanimivo je, da je cink pomemben tudi za občutenje okusa in vonja. Ker je cink sestavni del beljakovin, ki sodelujejo pri prepoznavanju okusa in vonja, je oslabitev teh čutov lahko simptom pomanjkanja tega minerala.

Vsestranski mineral

Ta mineral ima številne vloge. Ena najbolj znanih vlog cinka je zagotovo prispevanje k normalnemu delovanju imunskega sistema. Sodeluje tudi pri sintezi kolagena in je zato izredno pomemben pri zdravljenju različnih kožnih lezij, saj prispeva k hitrejšemu celjenju ran. Pomaga zmanjšati vnetne kožne procese in se lahko uporablja za zdravljenje aken. Prav tako je cink izredno pomemben dejavnik za moško plodnost in razmnoževanje, saj sodeluje pri pravilnem zorenju moških spolnih celic, prav tako pa sodeluje pri sintezi testosterona, kar ugodno vpliva na plodnost moških.

Poleg tega je cink dobro znan antioksidant, sodeluje pri prebavi hrane, torej pomaga razgraditi velike molekule na manjše enote, ki jih naše telo lažje prebavi. Zanimivo je, da cink sodeluje tudi pri razgradnji molekul alkohola, zato naslednjič, ko boste pogledali v kozarec, posezite po živilih, bogatih s cinkom.

Posledice nezadostnega vnosa cinka so številne

Pomanjkanje cinka lahko povzroči številne posledice. Najpomembnejši simptom pomanjkanja cinka se žal kaže v oslabljenosti našega imunskega sistema. Tako premalo cinka povzroči oslabitev imunskega sistema, pogoste okužbe, pri otrocih lahko vpliva na šibkejši apetit, upočasnjeno rast in razvoj ter počasnejše celjenje ran. Poleg otrok so še posebej ranljiva skupina starejši, ki imajo pogosto monotono prehrano, ki ne vsebuje dovolj cinka.

Prav tako vegani in vegetarijanci ali ljudje, ki ne uživajo najbogatejših virov cinka ali hrane živalskega izvora, lahko trpijo zaradi pomanjkanja cinka.

Kje najdemo cink?

Najbogatejši viri tega minerala so morski sadeži in ribe, sledijo rdeče meso in perutnina, oreški, stročnice, semena, jajca ter mleko in mlečni izdelki. Glede na široko razporeditev cinka ne bi smelo biti težko zadovoljiti dnevnih potreb po tem mineralu. Vendar pa bodo ljudje, ki imajo neuravnoteženo in monotono prehrano, težko zadovoljili vnos tega bistvenega elementa v sledeh samo s prehrano. Zato je za ranljive skupine priporočljivo dodajanje cinka v obliki prehranskega dopolnila.

Kako izbrati prehransko dopolnilo s cinkom?

Glede na bogat trg prehranskih dopolnil je zagotovo težko izbrati pravega. V zadnjem času pa se vedno bolj daje prednost naravnim prehranskim dopolnilom nadzorovanega izvora.

Nedavne študije potrjujejo, da so naravna prehranska dopolnila najboljša izbira. Cink iz naravnih virov se veliko bolje absorbira v kombinaciji s plazmoliziranim rastlinskim kvasom Strath, ki je optimalna podlaga za povečanje biološke uporabnosti tega izjemno pomembnega minerala. Ena od prednosti prehranskega dopolnila STRATH, ki je poznan po svoji edinstveni sestavi, je tudi sinergija vseh mikrohranil, ki so prisotna v plazmoliziranem rastlinskem kvasu in povečajo izkoristek cinka v našem prebavnem sistemu. To naravno prehransko dopolnilo je namenjeno vsem, ki imajo oslabljen imunski sistem in tistim, ki se borijo z gripo ali prehladom.Ter vsem, ki se želite učinkovito zaščititi proti novim oblikam virusnih obolenj. Cink ščiti naš imunski sistem, zato ga je priporočljivo uporabljati za preprečevanje različnih sezonskih okužb, kot so nove virusne okužbe, gripa in prehlad.

To naravno prehransko dopolnilo je namenjeno vsem, ki imajo oslabljen imunski sistem in tistim, ki se borijo z gripo ali prehladom. Cink ščiti naš imunski sistem, zato ga je priporočljivo uporabljati za preprečevanje različnih sezonskih okužb.

Strath Immun je prehransko dopolnilo, obogateno s cinkom. Zagotavlja naravno podporo imunski funkciji telesa. 

Cink v Strath Immun +Zn prispeva k:

  • normalnemu delovanju imunskega sistema,
  • ščiti celice pred oksidativnim stresom.

Plazmolizirani rastlinski kvas najdete v naši spletni trgovini in v specializiranih prodajalnah in lekarnah po Sloveniji.

DELI