Določene bakterije, virusi in glivice lahko povzročijo zdravstvene težave. Vendar pa naše telo vsebuje tudi snovi, ki lahko škodujejo našemu zdravju – znane so kot prosti radikali. Prosti radikali se tvorijo med vsakim normalnim metaboličnim postopkom in so v normalnih količinah neškodljivi.
Težava nastane, ko na primer preveč športa in stresa poveča število prostih radikalov v telesu. Obstajajo tudi prosti radikali, ki jih proizvaja naš imunski sistem, ko se bori proti patogenim mikroorganizmom, zaradi katerih lahko zbolimo. Vnos različnih umetno ustvarjenih snovi v našo prehrano prispeva k razvoju prostih radikalov, enako velja za vnos zdravil in večjo izpostavljenost onesnaženemu okolju.
Preveč prostih radikalov povzroča t.i. oksidativni stres. Postopek oksidacije lahko razložimo s primerom rezine jabolka. Ko jabolko razrežemo, se bo v stiku z zrakom zelo hitro obarvalo rjavo – bo oksidiralo. Če pa ga poškropimo z limoninim sokom, bo imel vitamin C iz limone antioksidativni učinek. Z drugimi besedami, zaščitil bo jabolko pred oksidacijo.
Znanstveniki že več kot 30 let vlagajo veliko truda v raziskovanje te teme in odkrivajo, da so prosti radikali odgovorni za številne bolezni, predvsem pa za pospešen proces staranja. Njihove raziskave so odkrile tudi snovi, ki se borijo proti prostim radikalom – antioksidante. Lahko nas zaščitijo pred prezgodnjim staranjem in pozitivno vplivajo na imunski sistem.
Vitalne snovi in njihov pomen
Sedem vitalnih snovi danes velja za glavne antioksidante. To so vitamini A, C, E, beta-karoten in cistein, ki jih je treba v telo vnesti iz zunanjih virov, ter koencim Q10 in glutation, ki ga telo samo proizvaja, odvisno od starosti. Učinke teh snovi podpirajo selen, cink in mangan, ki jih prav tako pogosto štejemo za antioksidante.
Še enkrat je treba poudariti, da je celovitost vseh življenjsko pomembnih snovi pomembnejša od snovi samih. Ko se razvoj prostih radikalov in vnos antioksidantov spravita v ravnovesje, je možno zmanjšati pojav bolezni.
Polnovredna hrana, sadje, zelenjava in različna zelišča so bogata z naravnimi antioksidanti. Zelen čaj, kakovostno oljčno, orehovo in laneno olje, črno grozdje, citrusi in čebula so še posebej bogati z antioksidanti.
Rastlinski plazmolizirani kvas, ki je na voljo v obliki Strath plazmoliziranega rastlinskega kvasa, je zelo koristen dodatek k uravnoteženi prehrani in zagotavlja dragoceno zalogo vitalnih snovi in ne vsebuje umetnih dodatkov. Plazmolizirani rastlinski kvas nas v svoji naravni obliki oskrbuje z več kot 60 vitalnimi snovmi, vključno s selenom in cinkom, ki sta prav tako prisotna v biološkem ravnovesju in ga lahko v telesu optimalno izkoristimo.
Rastlinski plazmolizirani kvas najdete v naši spletni trgovini in v specializiranih trgovinah in lekarnah po vsej Sloveniji.